Δέκα λόγοι γιατί να υιοθετήσετε ένα ενήλικο ζώο.

Σίγουρα τα κουταβάκια και τα γατάκι είναι πάρα πολύ χαριτωμένα, αλλά και τα μεγαλύτερα ζώα χρειάζονται μία οικογένεια!

 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν δίνει κανείς σημασία στα μεγάλα σε ηλικία ζώα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να περνούν όλη τους τη ζωή περιμένοντας…

Αν σκέφτεστε λοιπόν να προσθέσετε ένα καινούργιο μέλος στην οικογένειά σας, διαβάστε αυτούς τους δέκα λόγους γιατί να υιοθετήσετε ένα ηλικιωμένο ζώο.

 

  1. Είναι πιο εύκολο να εκπαιδευτούν – Ξεχάστε αυτό που λένε, ότι δεν μπορείς να μάθεις καινούργια πράγματα σε ένα μεγάλο σε ηλικία σκύλο.  Τα ηλικιωμένα ζώα έχουν την δυνατότητα να συγκεντρώνονται περισσότερο και να ελέγχουν καλύτερα τις παρορμήσεις τους, πράγμα που τα κάνει να εκπαιδεύονται ευκολότερα.  Είναι αλήθεια ότι τα ηλικιωμένα ζώα μπορεί να γίνονται καμιά φορά ξεροκέφαλα και να μην θέλουν να αλλάξουν τις συνήθειές τους, οι σκύλοι όμως είναι μεγάλοι μάστορες στο «να διαβάζουν» την ανθρώπινη συμπεριφορά και να καταλαβαίνουν τι τους ζητάς
  2.  Δεν λερώνουν – Τα ηλικωμένα ζώα δεν λερώνουν στο σπίτι γιατί κουβαλάνε μαζί τους πολλά χρόνια εμπειρίας.  Καλά νέα για σας μιας και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε αμέτρητα ρολλά χαρτιού καθαρίζοντας κουταβοκακάκια.  Πιστέψτε με, τα πατώματα και τα έπιλά σας θα σας ευγνωμονούν.
  3. Είναι ήδη στειρωμένα – Τα περισσότερα ηλικιωμένα ζώα είναι ήδη στειρωμένα, που σημαίνει λιγότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο και λιγότερους πονοκεφάλους για το ποιος θα ερθει σε επαφή με το καινούργιο σας ζώο. 
  4. Αυτό που βλέπεις αυτό παίρνεις – Από την αρχή, ξέρεις ακριβώς τι παίρνεις όταν υιοθετήσεις ένα ηλικιωμένο ζώο.  Έχουν συμπληρώσει την σωματική τους ανάπτυξη κι έχουν ολοκληρώσει την προσωπικότητα τους, πράγμα που κάνει την επιλογή σας, στο τι ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, πολύ ευκολότερη. 
  5. Δεν σας απασχολούν όλο το εικοσιτετράωρο – Κουτάβια και γατάκια απαιτούν διαρκή παρακολούθηση και προσοχή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχετε λεπτό ησυχίας.  Αν είστε πολύ απασχολημένοι στην προσωπική σας ζωή ή αν έχετε παιδιά, ένα ηλικιωμένο ζώο σας ταιριάζει περισσότερο.
  6. .  Τους αρέσει να είναι χαλαρά – Τα ηλικιωμένα ζώα είναι ευχαριστημένα όταν μπορούν να ρηλαξάρουν, αντίθετα με τους σκάνταλους νεαρούς.  Βέβαια και τα ηλικιωμένα ζώα χρειάζονται σωματική και πνευματική άσκηση, αλλά δεν θα σας κάνουν τα νεύρα κρόσια. 
  7. Χουζουροσυντροφάκια – Αν μιλάμε για χαλάρωση, τα ηλικιωμένα ζώα είναι σπουδαία φιλαράκια για χουζούρεμα.  Αν ψάχνετε λοιπόν ένα φίλο για αγκαλίτσες, ένα ηλικιωμένο ζώο μπορεί να είναι το ουρανόσταλτο ταίρι σας.
  8. Ξυπνητήρι στις 3 το πρωί – Το να παρακολουθείς τα γατάκια και τα κουταβάκια να παίζουν και να τρέχουν σαν τρελά σ’ όλο το σπίτι είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό, είναι όμως και σημαντικό να θυμόσαστε ότι οι αθλοπαιδειές μπορούν να αρχίσουν κάθε στιγμή του εικοσιτετράωρου, ακομα κι όταν θέλετε να κοιμηθείτε.
  9. Είναι ιδιαίτερα αγαπησιάρικα  Αυτό που χρειάζονται τα ηλικιωμένα ζώα είναι να πάρουν και να δώσουν αγάπη.  Έχουν περάσει τόσα πολλά στη ζωή τους που γίνονται ειλικρινά ευγνώμονες και αφοσιωμένοι σύντροφοι.  Απλά ρωτήστε κάποιον που έχει υιοθετήσει ηλικιωμένο ζώο και να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε λαμπρές συστάσεις.
  10. Μπορεί και να τους σώσετε τη ζωή – Όταν υιοθετείτε ένα ηλικιωμένο ζώο είναι πολύ πιθανό ότι του σώζετε τη ζωή, επειδή τα ηλικιωμένα είναι αυτά που προτιμούνται τελευταία για υιοθεσία, είναι και τα πρώτα όμως που θα ευθανατωθούν.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η υιοθεσία ενός ηλικιωμένου ζώου μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα προβλήματα.  Τα ηλικιωμένα ζώα είναι περισσότερο επιρρεπή σε προβλήματα υγείας, που σημαίνει μεγαλύτερα έξοδα σε κτηνιάτρους.  Πρέπει λοιπόν να είσαστε σίγουροι ότι έχετε την οικονομική δυνατότητα να τους παρέχετε τη σωστή φροντίδα και να μπορείτε να τα στηρίξετε σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές.  Επίσης, αυτά τα ζώα μπορεί να κουβαλάνε μαζί τους από την προηγούμενη ζωή τους σωματικά ή ψυχολογικά τραύματα  και ίσως να πρέπει στην αρχή να ασχοληθείτε  εντατικά για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους και να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν τους αρχικούς τους φόβους.  Και τέλος, θα πρέπει να έχετε πλήρη επίγνωση ότι όταν υιοθείτε ένα μεγάλο σε ηλικία ζώο, μοιραία θα περάσετε λιγότερο χρόνο μαζί του πριν «φύγει».  Αυτός όμως είναι κι ο λόγος να κάνετε αυτά τα τελευταία του χρόνια να μετρήσουν.

 

Δυστυχώς για τα γέρικα ζώα, οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται περισσότερο προς τα χαριτωμένα γατάκια και κουταβάκια.  Τα νεαρά ζώα θα έχουν πάντα θαυμαστές, αλλά για ένα ηλικιωμένο ίσως να είστε εσείς η τελευταία του ευκαιρία στην ευτυχία.

 

Μετάφραση του ΚΑΖ από το care 2